Krasokorčuliarsky talent

Pod Poľanou vyrastá hneď niekoľko krasokorčuliarskych talentov. Medzi nimi najviac vytŕča trinásťročná Detvianka Lucia Jacková. Členka Krasoklubu Detva sa začiatkom februára v priebežnom poradí slovenského pohára držala na vynikajúcom 2. mieste.

Najväčším úspechom Lucie Jackovej v tejto sezóne je 1. miesto na podujatí v tureckom Istanbule. Lucka predviedla bezchybný krátky program i voľnú jazdu a v konečnom zúčtovaní súperky porazila o 20 bodov. Víťazstvo teší o to viac, že sa jej podarilo v silnej konkurencii. „Niekomu sa darilo a niekomu nie. Mne to vyšlo,“ vysvetľuje úspech skromná Detvianka. Jej recept na úspech je jednoduchý: vyhla sa pádom a všetky skoky zvládla tak ako mala.

Zvolen radšej vynechala

V súčasnosti sa už Lucka sústreďuje na slovenský šampionát, ktorý bude 22. a 23. februára v Bratislave. Vynechala aj Veľkú cenu Zvolena, ktorá sa konala 8. a 9. februára.

Príprava na majstrovstvá republiky je rovnaká ako na ktorékoľvek podujatie, len je dlhšia a intenzívnejšia. Lucka na ne ide s novým krátkym programom, ktorý jazdí iba od leta a s osvedčenou voľnou jazdou.

Talentovaná krasokorčuliarka nemala doteraz na republikových šampionátoch veľa šťastia. Niekoľkokrát si vytkla členok, a keď už sa jej podarilo dostať až na ľad, tak sa jej počas jazdy rozviazala šnúrka na korčuli. Predvlani, keď sa jej smola vyhla, si vyjazdila vynikajúce 2. miesto medzi mladšími žiačkami. Vlaňajšok jej prekazil práve vytknutý členok.

Nesmie pribrať

Okrem prípravy na ľade je pre krasokorčuliarku dôležitá aj životospráva. „Musím si dávať pozor na to, kedy idem spať. A nemôžem jesť ani veľa sladkostí, aby som nepribrala,“ dodáva s úsmevom Lucka. Udržiavanie stabilnej hmotnosti je dôležité, pretože aj malá zmena môže mať vplyv na zmenu ťažiska tela. A skúste skákať na významnom podujatí trojitého flipa s kilogramom navyše oproti tréningu.

Lucka iba nedávno začala zaraďovať do svojej jazdy trojité skoky. Tie sa jej niekedy vydaria viac a niekedy menej. O tom, aký náročný skok ide skákať, sa rozhoduje až tesne pred jazdou. Podľa toho ako sa jej darí na rozjazde. Svoje robí nielen poctivá príprava, ale najmä stres. Ako Lucka priznáva, stres už zvláda o niečo lepšie ako v minulosti a zlepšuje sa to s každými absolvovanými pretekmi.

Krasokorčuľovanie je náročný šport, a aj preto má Lucka v Základnej škole Kukučínova individuálny študijný plán.

Silná zostava

Detviansky Krasoklub budú na majstrovstvách zastupovať tri pretekárky. Okrem Lucky Jackovej je to najmä Lívia Chalupská, ktorá vyhrala Veľkú cenu Zvolena a v slovenskom pohári sa posunula na 4. miesto v kategórii nádeje 10. V rovnakej kategórii postúpila aj Barbora Jacková, ktorej patrí 11. miesto.

Štvrtou do detvianskej partie mohla byť Dominika Strečková, nakoniec jej postup na majstrovstvá ušiel o 2 body.

Krasoklubu Detva sa tento rok darí. Alexandra Ďuricová vedie priebežné poradie slovenského pohára v kategórii staršie žiačky B a Sofia Kubincová je v tejto kategórii na peknom 9. mieste.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.